Volvo tar grep for å sikre enda flere kvinner i trafikken

Nå deler Volvo over 40 år med forskning på sikkerhet i bil med andre bilprodusenter for å sørge for at kvinner blir like godt sikret som menn – uansett hvilket bilmerke de kjører.

– En skulle jo tro at når en kvinne setter seg i førersetet i en ny bil i dag, så er hun trygg. Dessverre er det slik, selv i 2019, at de fleste bilprodusenter fortsatt produserer biler basert på data fra kollisjonstester der testdukken har målene til en gjennomsnittlig mann. Volvo har i flere tiår utviklet biler også med spesielt hensyn til kvinners anatomi, sier Bård Sommerseth.

Nå ønsker Volvo å dele denne kunnskapen og skriver derfor i en pressemelding at: «[…] tiden [er] inne for å dele mer enn 40 år med forskning på sikkerhet.»

– Volvo har som kjent en nullvisjon når det kommer til dødsfall i bilulykker, og det faktum at de nå vil dele all sin forskning på trafikksikkerhet med andre bilprodusenter er helt fantastisk, sier Bård.

– Biler bør beskytte alle like godt – uavhengig av kjønn.

Volvo tidlig ute med kvinnelig testdukke

Siden 1970 har Volvo gjennom sitt eget «Accident Research Team» samlet data fra ekte trafikkulykker for å få bedre forståelse av hva som skjer i en kollisjon. Resultatene viser at menn og kvinner er like ofte involvert i ulykker, og derfor mener Volvo at de bør være jevnt representert i krasj-testingen.

Denne forskningen deles gjennom «Project E.V.A.», og Volvo håper at ved å gi alle tilgang til dette vil de bidra til å gjøre alle biler sikrere.

– Biler bør beskytte alle like godt – uavhengig av kjønn, sier Bård.

bård-sommerseth-og-volvo
Bård Sommerseth synes det er flott at Volvo tar ansvar. Foto: Sommerseth.net

Menn i førersetet

Statistikken i dag viser at det er flest menn som blir skadd i trafikkulykker. Men hvis en kvinne er involvert i en bilulykke har hun 47 prosent høyere sannsynlighet for å bli alvorlig skadd, og sjansen for moderat skade ligger på 71 prosent. Det er også 17 prosent mer trolig at hun vil dø.

Dukkene som i dag blir brukt i offisielle «krasjtester» er basert på kravene i EU for kollisjonstester, og har ingen krav om å teste med en dukke med kvinnelig representasjon.

– Dette er likevel noe Volvo har gjort i mange år, og de har derfor viktig forskningsmateriell å bidra med for andre bilprodusenter som er opptatt av sikkerhet i bil.

[…] tiden [er] inne for å dele mer enn 40 år med forskning på sikkerhet.

Volvo først ute med «gravid-dukke»

En annen veldig utsatt gruppe er gravide kvinner.

– For å lære mer om mor og hennes ufødte barn, utviklet Volvo verdens første «gravide kollisjonsdukke». De var også blant de første til å prøve ut bakovervendt barnesete i 1964, sier Bård.

Den gravide testdukken er en datamodell som blant annet gjør det mulig å studere hvordan personen beveger seg, og hvordan sikkerhetsbeltet og kollisjonsputene påvirker kvinnen og fosteret.

linda-gravid-testdukkke-volvo
Linda – en av Volvos første gravide testdukke med avansert datasystem. Foto: volvo.com

– Per dags dato er det ingen offentlige krav, verken i EU eller USA, om å teste med en slik dukke, sier Bård.

Bilkrasj er på førsteplass når det kommer til fosterdød på grunn av mors skader.

– Jeg håper virkelig flere bilprodusenter vil benytte seg av det forskningsmaterialet som Volvo har offentliggjort, slik at vi kan få en tryggere bilsikkerhet for alle, avslutter Bård.