Unngå bilbry – Slik gjør du bilen klar for vinteren

Er du bilen din klar for vinterkulda? Her er noen enkle tips som kan spare deg for masse bry når kulda setter inn.

Mørketiden ligger og lusker rundt hjørnet, og frostrosene har begynt å springe ut på bilruta om morgenen. Du henter kanskje frem dunjakka og graver opp strikkelua fra nederst i skuffen? Men hvilke forberedelser gjør du egentlig for bilen din?

Visste du for eksempel at flatt batteri er en av de vanligste utrykningsårsakene for NAF når det er kaldt? Med disse enkle tipsene kan du spare deg for mye bilbry når kulda setter inn.

Sjekkliste for en vinterklar bil:

 • vask og polering
 • skift av friskluftfilter
 • vask av frontrute på innsiden
 • støvsuging og rydding
 • opplading av batteri
 • sjekk av frostvæske
 • oljesjekk, og ev. oljeskifte
 • smøring av alle dørlåser
 • sjekk av vindusviskere – foran og bak, og ev. skifte ut
 • kontrollere at alle lys virker
 • sjekke mønsterdybde og alder på vinterdekk før du setter dem på

Vask og polering

Hvorfor er det viktig å gi bilen en skikkelig vask – både utvendig og innvendig? Bilen din utsettes daglig for forurensing av oksyder, salt og smuss i trafikkmiljøet. Dette vil over tid føre til at lakken mister glansen, og plast og gummidetaljer fremstår falmet og grå. En polering av bilen før vinteren setter inn vil dessuten beskytte mot salt og annen forurensing og i tillegg gjøre bilen enklere å holde ren. Vask av frontrute innvendig og utvendig også viktig med tanke på sikt, og at høst- og vintermørket kan by på dårligere sikt.

Vedlikehold av bilbatteriet

Er batteriet ditt 5–7 år gammelt tåler det neppe en tøff vinter – hvis ikke bilen brukes daglig. Det kan også lønne seg å kontroller ladespenningen. Kom gjerne innom oss for å sjekke dette. Ladespenningen bør være minimum 14,4 V, og svært mange dynamoer gir for dårlig ladespenning. Dette kan medføre at batteriet aldri er skikkelig oppladet. Husk også å måle væskenivå og syreinnholdet i væsken.

Frostvæske

Vet du hvor mange minusgrader kjølevannet tåler? Dette kan måles på et øyeblikk hos oss. For lav innblanding av frostvæske kan nemlig få katastrofale følger: Radiatoren kan fryse og sprekke, men det kan også motorblokken! Husk at korrekt blandingsforhold alltid står i instruksjonsboken, eller på emballasjen til frostvæsken.

Skift av pollenfilter

Mange bileiere er ikke klar over – eller glemmer – at de har et pollenfilter/friskluftfilter. Dette filteret må skiftes minst én gang i året, avhengig av hvilke kjøreforhold bilen går i. Ved tett pollenfilter vil det bli mindre luftmengde inn i bilkupeen og gir blant annet dårligere effekt i varmeapparatet – noe som er veldig dumt når man kanskje er avhengig av dette på vinteren. Sjekk instruksjonsboka hvor filteret sitter og anbefalt driftstid.

Dekksjekk og skifte

Sjekk mønsterdybde på dekk og dato. Gummien på bildekket kan nemlig ha gått ut på dato. Korrekt lufttrykk i dekkene er alfa og omega, både når det gjelder sikkerhet og miljø, men også når det kommer til økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde! Husk at minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er 3 millimeter – NAF anbefaler minimum 4 millimeter.

PS: Fra og med 1. november er det tillatt å kjøre med piggdekk og/eller kjetting. I de tre nordligste fylkene fra 15. oktober.

Lagring av hjul – dekkhotell

Sjekk inn dekkene dine på vårt dekkhotell, så kan vi også legge om for deg! Vi kaller deg inn i tide, og legger om til rengjorte dekk – som holder riktig kvalitet. Vårt dekkhotell har dessuten riktige lagringsforhold for at dekkene skal oppbevares best, nemlig hengende eller liggende, mørkt, tørt og kjølig.

Referanser:
naf.no