Med forkjærlighet for Ford og Sommerseth siden 76’

Dette er Bjørn-Ivar Kirkestuens historie.

– Det Bård gjorde for meg den dagen er ikke noe hvilken som helst bilforhandler ville gjort for en.

BOGEN: Det er litt over 44 år siden ekteparet Kirkestuen kjøpte sin aller første Ford, en Taunus 15m, som de begge minnes godt om. Paret møttes i Oslo på 70-tallet og bestemte seg for, på ønske fra ”søringen” Bjørn-Ivar, å flytte nordover til Edel Unnis hjemtrakter. Taunus-en ble fylt med flyttelass, også bar det nordover.

– Da vi svingte inn i oppkjørselen til svigers, og han også hadde Ford, skjønte jeg det ville bli moro, sier Bjørn-Ivar og smiler.

Bjørn-Ivar og Unni Edel har mange gode minner fra den tiden, og husker spesielt denne første Ford-en som et godt minne. At det var Ford som skulle bli parets første bil sammen var egentlig en ren tilfeldighet, innrømmer Bjørn-Ivar. Likevel er det spennende å tenke at ekteparet har hatt Ford siden 1976. Akkurat det er nemlig alt annet enn tilfeldig.

Tillit med stor T

Bjørn-Ivar jobber på Harstad/Narvik Lufthavn. Han er avhengig av en bil han kan stole på hele året – spesielt om vinteren.

– I fjor var det helt nede i 28 minusgrader, og da var jeg veldig glad for at bilen min var en av de som startet uten problemer, sier han og ser bekreftende på Edel Unni, som nikker.

– Dessuten måler han 1,96 meter på strømpelesten, og da er det greit med en bil som har godt med plass. Vi er også opptatt av at bilen skal ha gode kjøreegenskaper, noe alle våre Ford-er har hatt, sier Edel Unni.

Ford på hele familien

 Det er ikke bare Bjørn-Ivar og kona som er glad i Ford. Forkjærligheten for det amerikanske bilmerket er noe som tilsynelatende ligger til familien. De er nemlig ikke alene om å ha lagt bilmerket for elsk.

– På en familiesamling en gang stilte vi opp alle Ford-bilene i familien for å ta bilde, og det ble tilslutt åtte stykker, sier Bjørn-Ivar og ler.

Bjørn-Ivar tror ikke bilmerkepreferansen nødvendigvis ”går i arv”, men viser heller til samspillet mellom et bilmerket og en forhandler man stoler på og trives med. Likevel har de lovet det eldste barnebarnet sitt, som snart fyller 18 år, at hun skal få overta Ford Focus-en de har i garasjen, og det gleder hun seg til.

– Vi har bestandig handlet bilene våre hos Sommerseth i Narvik, med unntak av et par ganger. Grunnen til at vi kommer tilbake gang på gang er fordi vi er fornøyd med Ford som bilmerke og Sommerseth som forhandlere.

– Begge er rett og slett til å stole på! Istemmer Edel Unni og smiler.

Rakk å ta farvel

Bjørn-Ivar setter fra seg kaffekoppen og lener seg lengre frem i lenestolen. Han vil fortelle noe som fortsatt gjør inntrykk på han. Noe han mener er det lille ekstra som faktisk skiller Sommerseth fra andre forhandlere.

– For meg er de ikke bare en bilforhandler, men også flotte og fine folk som virkelig ser deg som et menneske, ikke bare en potensiell bilkjøper! Sånn har jeg alltid følt det.

Bjørn-Ivar forteller at for noen år siden, da han og kona var innom butikken i Narvik for å kjøpe seg en ny Ford, fikk han en vond telefon. Broren hans var blitt alvorlig syk og hadde ikke lenge igjen å leve. Bjørn-Ivar måtte tenke raskt.

– Jeg husker ikke helt, men vi var egentlig midt i ei papirmølle. Den gamle bilen var bytta inn og jeg skulle jo betale for den nye og kjøre hjem, men så kom altså denne beskjeden, sier Bjørn-Ivar.

Den dagen var det Bård Sommerseth han var i dialog med, og Bård forsto raskt at Bjørn-Ivar hadde ingen tid å miste – i alle fall ikke til ei papirmølle.

– Bård sa: ’Bare ta bilen og kjør! Vi tar det med betalingen en annen dag!’, sier Bjørn-Ivar og gestikulerer hvordan Bård hadde vinket han av gårde.

Fordi Bjørn-Ivar fikk kjøre rett av gårde til flyplassen rakk han akkurat det siste flyet sørover. Da han landet og kom seg til broren sin rakk han akkurat å ta farvel.

– Akkurat det der er noe jeg tenker ofte på. Det sier litt om hva slags fine folk som jobber på Sommerseth, og at de faktisk lever opp til de tre små ordene sine om at de er bedre for deg. Det Bård gjorde for meg den dagen er ikke noe hvilken som helst bilforhandler ville gjort for en, avslutter Bjørn-Ivar.